Δελτίο Τύπου
29/12/2020

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συνεργάζεται με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ανακοινώνει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Ιταλίας.
Οι δύο φορείς θέτουν ως στόχο της συνέργειας αυτής, τη συνεργασία σε πληθώρα τομέων, όπως την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία, τη λογοτεχνία, την παράδοση, τον αθλητισμό κλπ.

Συγκεκριμένα η συνεργασία επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

Δράσεις ιστορικού ενδιαφέροντος
Με τη συνδρομή της καθηγήτριας ιστορίας του ΕΚΠΑ και μέλους του ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κας Μαρίας Ευθυμίου, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις ιστορικού ενδιαφέροντος σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας.

Συνεργασία με την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία
Διοργάνωση κοινών πολιτιστικών δράσεων από την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Ιταλία και το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.

Γαστρονομία
Προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και διατροφής στην Ιταλία με την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων.

Λογοτεχνία
Εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία αφιερωμένες κυρίως σε λογοτέχνες της Επτανησιακής Σχολής.

Βιβλίο
Προώθηση ελληνικών εκδόσεων στην ιταλική και διεθνή αγορά με την υποστήριξη του συνεργαζόμενου εκδοτικού οίκου του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Ελληνική Γλώσσα
Προσέλκυση μαθητών απόδημων Ελλήνων στα θερινά σχολεία ελληνικής γλώσσας και πραγματοποίηση μαθημάτων από εξειδικευμένους καθηγητές – μέλη του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Αθλητικές δράσεις
Στο πλαίσιο πραγματοποίησης από κοινού δράσεων μεταξύ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Ιταλίας, προγραμματίζεται η διοργάνωση ποδηλατικού γύρου της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και τον δημοσιογράφο «ποδηλάτη του κόσμου», κ. Γρηγόρη Βερροιώτη.

Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 2018 η οποία, μέσω των σχεδίων πολιτιστικής διπλωματίας, σκοπεύει να προωθήσει τη διάδοση ιδεών, αξιών, παραδόσεων, τεχνών, ιστορίας και άλλων χαρακτηριστικών του πολιτισμού και της ταυτότητας του ελληνικού λαού.
Πρόθεση των ιδρυτικών μελών είναι το Ινστιτούτο να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης και πολιτιστικού διαλόγου για τους διανοούμενους και τους καλλιτέχνες, για όλους τους Έλληνες της Διασποράς και τους Φιλέλληνες.
Το Ινστιτούτο στοχεύει να προωθήσει τη σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και τον πολιτισμό της, μέσω της οργάνωσης, διαχείρισης και προώθησης πολιτιστικών, καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο προς το παρόν ενεργό στο Μιλάνο, στο Μπάρι και στην Αθήνα, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την ιταλική επικράτεια και στο εξωτερικό.
…………………………………………………………………
Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου ΕΜΙ
Γεράσιμος; Ατσάρος
segreteria@istitutoellenicodicultura.com
+39 02 87165464
+39 3331899965
…………………………………………………………………